Hva er viktig når man sammenligner banklån?

Når man skal ta opp et banklån er det viktig å ta en sjekk på hvilke betingelser man kan få fra de forskjellige tilbyderne, og hvilke fordeler man kan få med. Det er mange banker og långivere ute på markedet som ønsker å ha deg som kunde, men samtidig er det også mange av dem som forsøker å lokke deg inn med fristende tilbud som ikke alltid står til forventingene. Bankene skal tross alt tjene penger på å gi deg lån, og dette gjør de via høye renter og gebyrer, og samarbeidsavtaler med andre parter som kan gi deg ekstra fordeler. Når du skal sammenligne tilbudene på lån er det viktig at du kikker ekstra nøye på disse vilkårene, og fordelene du blir tilbudt slik at du kan gjøre et reflektert valg på hvilket banklån du ønsker å ta. Vilkårene som tilbys er først og fremst ikke likt for alle, og det er ikke nødvendigvis slik at det lånet som passer best for deg, passer best for andre da man har forskjellige utgangspunkt og forskjellige behov.

Hvilke typer banklån finnes?

Det finner flere forskjellige typer lån, og det kan vært lurt å vurdere hvilken type banklån som passer best til din situasjon og det du trenger penger til. Annuitetslån er et lån som har fast beløp som skal betales inn hver måned. Dette betyr at du betaler samme beløp hver måned, og andelen av dette som er avdrag og renter kan variere. Dersom for eksempel renten synker vil du fortsatt betale det samme beløpet, men en større andel av dette beløpet vil være avdrag som betaler ned på gjelden. Serielån er en annen type lån der man betaler det samme beløpet i avdrag hver måned, og i starten vil beløpet du betaler i måneden være høyere fordi rentene utgjør et større beløp, men etter hvert som du betaler ned på lånet vil rentene bli mindre og mindre. På denne måten betaler du fortere ned på lånet, men du må tåle høyere nedbetalingsbeløp i starten. Rammelån er enda en type banklån der man får en kreditt hos banken, og man betaler kun renter på det beløpet av lånet man faktisk har benyttet seg av. På et slikt lån vil man ha muligheten til å ha lånebeløp tilgjengelig når man trenger det, men så lenge man ikke bruker av pengene trenger man heller ikke å betale renter på beløpet.

Hvilke betingelser bør du kikke på?

Renter på forbrukslån kan variere mye, så dette bør du kikke ekstra nøye på for å være sikker på at du får det beste lånet for ditt behov. Det kan være lett å bli forvirret av begrepene, men det du må forholde deg til er nominell og effektiv rente. Nominell rente er selve renten banken tilbyr deg, og denne kan ofte være fristende lav, men du bør ta noen ekstra blikk på den effektive renten før du bestemmer deg. Effektiv rente er renten du kommer til å betale hver måned, denne inkluderer alle eventuelle gebyrer og andre beløper som blir lagt til månedsbeløpet, så selv om du blir tilbudt 7% nominell rente, vil kanskje den effektive renten være 10%. Dette betyr at du kommer til å betale totalt 10% rente hver måned. Selvfølgelig bør du også sjekke hvilke lånebeløp banken tilbyr deg, og ikke minst hvilke forskjellige nedbetalingstider du blir tilbudt. Renten og gebyrene kan variere stort utfra hvilket lånebeløp du trenger, og hvor lang tid du trenger på å betale ned banklånet. Det kan godt hende at du blir tilbudt lavere rente ved lengre nedbetalingstid, men totalt vil lånet koste mer enn om du betaler det ned på kortere tid.

Hvordan søker du?

Når du har funnet lånet du ønsker å ta, er det på tide å søke hos den aktuelle banken. Først må du fylle ut en del personalia om deg selv som navn, adresse, personnummer, telefonnummer og lignende. Deretter vil du bli bedt om å fylle ut hvilken inntekt du har, leieinntekter og eventuelle andre inntekter, deretter hvilken gjeld du allerede har som boliglån, billån, studielån og andre forbrukslån. Så vil du bli bedt om å fylle ut hvor mye penger du trenger å låne, og hvor lang tid du trenger på nedbetalingen. Før du kan sende søknaden må du signere med BankID for å bekrefte din identitet. Selve prosessen for å få søknaden behandlet tar gjerne ikke lang tid, og mange får svar innen en dag. Når lånesøknaden er godkjent blir pengene overført til din konto, og vil være disponible for deg innen et par dager. Om du derimot har valgt rammelån blir det opprettet en kredittkonto hos banken du har søkt hos, og pengene blir nokså raskt tilgjengelige på denne kontoen. Du vil da kunne logge inn med BankID hos denne banken for å ta i bruk pengene.

Sammenlign smålån

Trykk på "Søk nå "

Fyll i søknaden

Få pengene